201607.20
0
0

תעבורה – בעניין ת' 5729/08 (תע' ב"ש) מ"י נ' ציטרון

סיפור המקרה: כנגד הנאשם הוגש כתב אישום בהתאם לו נהג הנאשם במהירות של 137 קמ"ש כאשר המהירות המירבית המותרת במקום (כביש 40) היא 90 קמ"ש. המהירות המיוחסת לנאשם נמדדה באמצעות מכשיר מסוג BEE III IL מתוצרת חברת  MPH(להלן – "דבורה)".

ניתוח אופן הפעלת המכשיר:

מכשיר ה"דבורה" משדר תדר קבוע של גלי רדיו וקולט תדר חוזר ממטרה הנעה בסביבתו. הפרש התדרים בין התדר המשודר מהמכשיר לתדר המוחזר מהמטרה מתורגם ע"י המכשיר למהירות (בכך פועל המכשיר לפי "אפקט דופלר").

כאמור, המכשיר מאפשר מדידת רכב מטרה הנוסע בכביש בכיוון הנגדי לרכב המודד או לחליפין מדידת רכב מטרה הנוסע באותו כיוון נסיעה בו נוסע הרכב המודד, בין אם רכב המטרה מאיץ או מאט ביחס לרכב המודד. לדבורה שתי אנטנות המורכבות על גג הניידת כאשר אחת מהן מוגדרת אנטנה קדמית והשנייה אחורית למדידה בכיוונים מנוגדים.

בתוך הרכב המודד מותקנת יחידת עיבוד נתונים לה יחידת תצוגה המחוברות כיחידה אחת המותקנת מעל לוח המכוונים ומקובעת לרכב. ליחידה זו מחובר שלט חוטי (המחובר בכבל ליחידה המרכזית) המאפשר שליטה על המכשיר ממרחק. באמצעות השלט יכול המפעיל לבחור את כיוון מדידת כלי הרכב הנעים בכביש בכיוון נגדי אליו (OPP) או בכיוון הרכב המודד (SAME). כמו כן צריך המפעיל לבחור בין מצב בו הרכב המודד בתנועה (MOV) או למצב בו הרכב המודד נייח (STA) עליו לבחור שימוש באנטנה קדמית (FRONT) או אנטנה אחורית  (REAR).

עוד יכול השוטר המפעיל להחליט האם הוא מבצע מדידה באמצעות שעון עצר וכן יכול וצריך השוטר להגדיר את המכשיר למצב מדידה CI אם המדובר במדידת עיר, שם מהירות הרכב המודד לא תעלה על 70 קמ"ש, או למצב מדידה HI שם מותאמת מדידה לכביש מהיר והרכב המודד יחוייב לנסוע במהירות העולה על 65 קמ"ש.

השוטר יכול לכוון את עוצמת השמע של המכשיר (המכשיר משמיע צליל בעת המדידה) וכן יכול הוא להפעיל מצב POP  המשמש למניעת גילוי המכשיר ע"י מגלי רדאר. במצב זה, לפי עדות המומחה בבית המשפט יפעל המכשיר באופן זהה אך עוצמת האות שישדר תהיה חלשה יותר.

בפאנל התצוגה של ה"דבורה" יכול השוטר המפעיל לקבל נתונים ויזואליים ביחס למהירות הרכב שלו (הרכב המודד), מהירות רכב המטרה וכן צג המראה את מצבו של רכב המטרה ביחס לרכב המודד (נסיעה באותו כיוון או בכיוון מנוגד לו). בנוסף, כאשר "נועל" השוטר את מהירות הרכב שמדד במכשיר, נותרת המהירות מקובעת ללא שינוי בצג המטרה, כאשר בצג סמוך ממשיך השוטר לצפות במהירותו של רכב המטרה על אף נעילתו במכשיר.

כאשר הרכב המודד נייח, יציג צג המהירות שלו את הסימן — ואילו מהירות רכב המטרה (חלון)  TARGETיציג את מהירותו המשתנה של רכב המטרה עד לנעילתו. כאשר הרכב המודד מצוי בתנועה, וכאשר נמדד רכב הנע באותו כיוון של הרכב המודד, יבחר המפעיל את האנטנה המודדת (קדמית לרכב שלפניו ואחורית לרכב המגיע מאחוריו) ולאחר שילחץ על LOCK תנעל מהירות הרכב הנמדד בצג. במצב זה חייב להיות הפרש של יותר מ- 8 קמ"ש במהירויות שבין הרכב המודד לרכב הנמדד אחרת המכשיר לא יבצע כלל מדידה ולא תופיע בצג כל אינדיקציה למהירות נמדדת.

כאמור, ניתן למדוד עם ה"דבורה" כשעון עצר, אולם פונקצית עבודה זו אינה מבוצעת הלכה למעשה (לפחות לפי הנתונים שבפני ביהמ"ש) ואינה רלוונטית לדיון בתיק זה.

יחד עם מכשיר ה"דבורה" מקבל השוטר שני "קולנים" שהם פיסות מתכת המפיקות תדר קבוע לאחר נקישתן, אשר מאפשר בדיקת תדר מוחזר מדומה למכשיר וזאת כחלק מבדיקות התקינות שאמור לבצע השוטר עם תחילת המשמרת ועם סיומה. (קולן המדמה תדר של 30 קמ"ש וקולן המדמה 75 קמ"ש).

כן מבצע שוטר המקבל מכשיר "דבורה" עוד 4 בדיקות תקינות למעט בדיקת הקולנים לעיל.

  1. בדיקה עצמית בהפעלה. 2. בדיקת משקט ועוצמת שמע. 3. בדיקת שעון עצר. 4. בדיקת HI/LOW

המכשיר נבדק ונמצא אמין בהתאם לפרמטרים שונים, בפרק הסיכום של תוצאות הבדיקות המעשיות קבע המומחה מספר נתונים נוספים שעלו מבדיקות השטח במצבים שונים:

  1. ניתוח תוצאות הניסויים מלמד כי בכל אופני הפעלת המכשיר, אי הוודאות בזיהוי הרכב שמהירותו נמדדה במכשיר תתרחש רק כאשר שני כלי רכב או יותר הנמצאים בתנועה באותו כיוון המדידה, והנמצאים בתחום הראייה של המפעיל וממוקמים בסמיכות אחד לשני (במרחק מטרים ספורים).
  2. רכב שאינו בתחום הראייה של הרכב המודד קרי שאינו בתחום הראייה של המפעיל אינו משנה את קריאת המהירות המוצגת במכשיר ותוצאת המדידה מתייחסת רק לרכב שבתחום הראייה של המפעיל.
  3. דיוק המכשיר – למכשיר סטייה אפשרית של עד 3 + – קמ"ש בין המהירות שהוא מציג ביחס לרכב המטרה ובין המהירות שנסע רכב זה הלכה למעשה.
  4. בדיקות תקופתיות למכשיר לפי הוראות היצרן יחד עם בדיקות המפעיל בתחילת ובסיום המשמרת יניבו תוצאות מדויקות של המכשיר לאורך זמן.

להלן יובאו מסקנות הנגזרות בפסק הדין ביחס לאמינותו  ודיוקו של מכשיר ה- "דבורה"

  1. בהתאם לחוות דעתו של המהנדס יצחק בן הרואה ועדותו בפני ביהמ"ש בחקירה נגדית נקבע כי מכשיר ה"דבורה" עבר בדיקה יסודית ומקיפה ע"י מומחה התביעה ובהזמנת משטרת ישראל הן ברמה מעבדתית והן ברמת ניסויי שטח טרם מדידתו של הנאשם בתיק זה.
  2. ניסויי המעבדה וניסויי השטח הוכיחו באופן חד משמעי כי מכשיר ה"דבורה" הינו מכשיר אמין ומדויק לצורך מדידת מהירות נסיעתו של כלי רכב בסטייה של עד 3 קמ"ש מהמהירות עליה מצביע המכשיר.
  3. כתוצאה מהסטייה לעיל, צריכה המשטרה לקזז 3 קמ"ש מכל מהירות עליה מצביע מכשיר ה"דבורה" כמהירות נמדדת.
  4. בזמן הפעלת המכשיר אין כל השפעה המשבשת את קריאת המכשיר כתוצאה מהפרעות אלקטרומגנטיות או שידורים אחרים ובכלל זה, מכשירי קשר, מכשירים סלולאריים, תקשורת מחשבים, ממסרי תקשורת או קווי מתח גבוה. שוכנע ביהמ"ש מעבר לכל ספק סביר מהבדיקות שהוצגו, כי גם במידה ותהיה קרינה או שידור חריגים בסמוך למכשיר (אירוע שסבירותו נמוכה, שכן המכשיר פעל ללא כל הפרעה גם כאשר הוקרן בעוצמות גל וקרינה גבוהות מאד בניסויים), יפסיק המכשיר את פעולתו אוטומטית ולא יתן כל קריאה.
  5. כדי להבטיח את תקינותו ומידת דיוקו של מכשיר ה"דבורה", צריכה המדינה להוכיח כי המכשיר עבר ביקורת תקופתית שנתית (לפחות פעם אחת בשנה). לאור דברי המומחה באופן מפורש ביחס לקשר שבין בדיקה זו לתקינות ודיוק המכשיר, צריכה המשטרה (במכשיר זה) לצרף עותק מצולם של הבדיקה התקופתית הכולל את מספר המכשיר, תאריך הבדיקה ותוצאותיה, לכל דוח המוגש לתביעה לצורך פתיחתו ככתב אישום בבית המשפט. (החובה הנ"ל גם עולה בהיקש מע"פ 3583/94 גיל לעדן נגד מדינת ישראל, פד"י מח (5) 793) לאור עדותו של המומחה (ולהבדיל מפרשת בראונשטין שם הוגדר הנושא כראוי ורצוי, כאן המדובר בראייה אשר מהווה חלק בלתי נפרד וחיוני מחובת התביעה להוכיח את תקינותו ודיוקו של המכשיר).
  6. חובה על המדינה להוכיח כי השוטר המפעיל עבר הכשרה בקורס מסודר להפעלת המכשיר.
  7. חובה על המדינה להוכיח כי השוטר ביצע בדיקות תקינות למכשיר (5 בדיקות בסה"כ כולל בדיקת קולנים) בתחילת המשמרת ובסיומה. דף הבדיקות חייב להיות חלק מראיות התביעה בתיק לצורך הוכחת תקינות המכשיר.
  8. ראיות התביעה צריכות לתאר את המצב בו נמדד רכב המטרה – כלומר נתוני המדידה שבחר המפעיל ביחס לרכב הנמדד. (רכב מודד בתנועה או נייח, רכב המטרה בתנועה נגדית או באותו כיוון תנועה, סוג האנטנה שנבחרה: קדמית או אחורית ותאור החיוויים שקיבל השוטר מצג המכשיר בזמן המדידה.
  9. כדי להבטיח כי רכב אחר (ובכלל זה רכבת, משאית, אופנוע  או כל כלי רכב אחר) אינו נוסע במקביל לרכב הנמדד ובכיוון נסיעתו, חייב לוודא השוטר המפעיל (ולציין זאת מפורשות בכתב) כי בטווח של 50 מטר לפחות משני צידי הכביש בשעת המדידה לא היתה תנועה של כל כלי רכב מכל סוג אשר נע בכיוון הנסיעה של הרכב הנמדד.
  10. מאחר והפעלתו של מכשיר זה תלויה בשעת המדידה (בין היתר) בשמירה על קשר עין רציף עם הרכב הנמדד, צריכה המדידה להתקיים בתנאים בהם יכול השוטר להבחין ברכב הנמדד ובשולי הדרך (למרחק של 50 מטר לפחות לצידי הרכב הנמדד) למשך כל זמן המדידה ועד לנעילת הרכב. מרגע זה צריך להיות השוטר במצב בו הוא יכול לשמור על קשר עין רציף עם הרכב הנמדד וזאת עד לעצירתו.
    פועל יוצא מכך הוא כי במצב של גשם כבד, שלג, ערפל או אובך קיצוני עלול להיווצר ספק באשר ליכולתו של המודד לשמור על שדה ראייה תקין עם הרכב הנמדד וסביבתו ולכן ההפעלה בתנאים אלו אינה רצויה.

את פסק הדין חותם כבוד השופט אלון אופיר בזיכוי מחמת הספק וזאת לטעמו, כי הצליח הנאשם לעורר ספק סביר הן ביחס לתקינותו ודיוקו של מכשיר ה"דבורה" הספציפי שמדד אותו, וכן הצליח להעלות ספק סביר באשר לזיהוי וודאי של הרכב שלו כרכב הנמדד על ידי מכשיר ה"דבורה".


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *