תחום הצוואות והירושות, הינו תחום עשיר וייחודי, בו ניתנת לאדם הזכות לקבוע את אופן ניהול נכסיו וחלוקתם לאחר מותו. נושא זה מגלם בחובו מספר אשכולות;
- עריכת הצוואה – כתיבתה וניסוחה, נעשית בקפידה ובהתאם לכללי הדין ורצון הלקוח, תוך חשיבה ויצירתיות בבחינת מסמך הצוואה בהסתכלות צופה פני עתיד;
- צו קיום צוואה – הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה, בה מפרטים את זהות המוריש והיורשים, פרטי הצוואה וקיומם של צוואות נוספות, הבקשה מוגשת לרשם לענייני ירושה, כשלבקשה יש לצרף תעודת פטירה ותצהיר המאמת את העובדות שבבקשה. יצוין כי ככל והוגשו התנגדויות לקיומה, מעביר הרשם לענייני ירושה את הבקשה לבית המשפט.
- ניהול העיזבון – בעת פטירת אדם ובטרם הוכרזו יורשיו, אין אפשרות לפעול בעיזבון או לפעול באמצעותו בטרם ימונה מנהל עיזבון זמני. תפקידו העיקרי של מנהל העיזבון הזמני הוא לבצע פעולות דחופות ונדרשות בסמוך לפטירה, לבצע פעולות נדרשות כגון שמירה על כספים, כינוס נכסי העיזבון, השכרת נכסים, תשלום חובות או ניהול הליכים משפטיים לטובת או נגד העיזבון.
לעיתים נדרש אף מינוי מנהל עיזבון קבוע, אשר מינויו מתבקש בעיקר כשאחד מהזכאים או יותר מכוח הצוואה הוא קטין, חסוי או זקוק לאפוטרופוס ומתוכנה מתבקש פיקוח וכדו'. תפקידו של מנהל העיזבון קבוע בחוק ועיקר שאיפתו היא חלוקת העיזבון בין היורשים באופן מוסכם, בהיעדר הסכמה פועל מנהל העיזבון בהתאם לצו בית משפט.
- טיפול בהתנגדויות לצו ירושה – כאמור ככל ומוגשות התנגדויות לצו קיום צוואה, מועבר ההליך מהרשם לענייני ירושה לטיפול בית המשפט לענייני משפחה. מהות הפרוצדורה בקצירת האומר; לאחר הגשת צו קיום צוואה, מפורסם הדבר בעיתון יומי וברשומות, ומעת זו ניתן להגיש התנגדויות עד ובתוך 14 ימים. כתב ההתנגדות יכיל בתוכו את טענות בגינן מבוקש פסילת קיום הצוואה.
מאחר והמסמך העיקרי בגינו מתנהל ההליך המשפטי נעשה ע"י מי שאינו בין החיים ואינו יכול לשפוך אור על כוונותיו, רצונו או תכלית הדיון, אך מתבקש לגבש אסטרטגיה משפטית נכונה ומושכלת בכדי לצלוח ההליך על כל היבטיו השונים ומורכבותו.
סוגי צוואות ואופן הכנתם:
אופן הכנת צוואה על ידי המצווה מתחלק למספר אפשרויות כפי שמובא בפרק השלישי בחוק הירושה, חוזקן ותוקפן משתנה בהתאם "צוואה נעשית בכתב יד, בעדים, בפני רשות או בעל-פה":
צוואה בכתב יד – סעיף 19 לחוק "צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו", זו אפשרות לעריכת צוואה בכתב יד, תוך קיום מרכיבי החוק הרלוונטיים ובניהם החובה כי הצוואה תהא בכתב ידו של המצווה עצמו, תישא תאריך כתוב וחתימת המצווה.
צוואה בעדים – סעיף 20 לחוק "צוואה בעדים תהיה בכתב, תצוין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו; העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור", צוואה בפני עדים, נעשית בכתב (אפשרי שלא בכתב ידו של המצווה), תיעשה בפני שני עדים בהצהרת המצווה כי זו צוואתו, במעמד זה חותמים העדים ומאשרים כי זו צוואתו של המצווה.
סעיף 21 לחוק מדבר על אפשרות למצווה בפני עדים להפקיד צוואתו אצל הרשם לענייני ירושה.
צוואה בפני רשות – סעיף 22 לחוק "צוואה בפני רשות תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי הצוואה בעל-פה בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לענייני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי, כמשמעותו בסעיף 155, או בהגשת דברי הצוואה בכתב, על ידי המצווה עצמו, לידי שופט או רשם של בית משפט, רשם לענייני ירושה או חבר בית דין דתי כאמור…", אופן צוואה זו פחות מקובל מהאופנים האחרים, ובהמשך הסעיף מרחיב המחוקק על אופן עשייתה.
צוואה בעל פה – סוג נוסף של צוואה הינו צוואת שכיב מרע, צוואה זו נעשית בנסיבות חריגות ובלשון סעיף 23 לחוק " (א) שכיב מרע וכן מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות, רשאי לצוות בעל-פה בפני שני עדים השומעים לשונו. (ב) דברי המצווה, בציון היום והנסיבות לעשיית הצוואה, יירשמו בזיכרון דברים שייחתם בידי שני העדים ויופקד על ידיהם אצל רשם לענייני ירושה; רישום, חתימה והפקדה כאמור ייעשו ככל האפשר בסמוך לאחר שניתן לעשותם. (ג) צוואה בעל-פה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים". צוואה זו הינה צוואת חירום לאדם החושב שהוא עומד למות, שומעי צוואה זו יערכו זיכרון דברים על ששמעו מהמצווה, היום שבו שמעו הדברים והנסיבות, כל אלו יופקדו אצל הרשם לענייני ירושה.
סעיף 24 לחוק מדבר על פסלות של קטינים או פסולי דין מלשמש עדים לצוואה.
חוק הירושה מקדיש פרק שלם לחלוקת הירושה על פי דין, בו נקבע סדר קדימות של יורשים בדין, על פי אשכולות ובהם; יורשים מבני המשפחה, זכות הירושה של בן הזוג, סדר העדיפות בין קרובי המוריש, החלקים בעיזבון, חליפיו של יורש, זכות הירושה של המדינה ועוד.
משרדנו מלווה ברגישות ותכליתיות את כל ההליך, החל מניסוח הצוואה וכלה בניהול עיזבון וחלוקתו, לנו הניסיון הנדרש בליווי ההליך תוך ההבנה הנדרשת בחשיבות רצונו של הלקוח, שימת הדגש הראוי על לכידות משפחתית כנלווה להליך זה וניתוח פני הדברים במבט צופה פני עתיד.
אין באמור לעיל להוות תחליף לייעוץ משפטי ולפני כל החלטה, ראוי וכדאי לקבל יעוץ וליווי משפטי של עו"ד.